Wiedza

Czy otyłość może ograniczać szansę na zostanie ojcem?

Otyłość jest chorobą przewlekłą o złożonej etiologii, spowodowana stanem zapalnym tkanki tłuszczowej, skutkująca nadmiernym rozwojem podściółki tłuszczowej i zwiększeniem masy ciała powyżej zalecanej. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 25% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 30% u kobiet. Można ją ocenić za pomocą wskaźnika masy ciała (BMI). Mężczyźni z nadwagą (czyli, gdy wskaźnik BMI jest pomiędzy 25 – 30 kg / m2) i otyłością (gdy wskaźnik BMI jest powyżej 30 kg / m2) mają niże parametry jakości nasienia i, co się z tym wiąże, większe ryzyko niepłodności.

Polecam sprawdzić swój poziom wskaźnika masy ciała przy pomocy kalkulatora BMI →

Większość ludzi jest świadoma, że otyłość zmienia wygląd fizyczny, ale nie zdaje sobie sprawy, jak bardzo zaburza to również delikatną równowagę hormonów w ciele. Jednym z takich stanów zdrowotnych jest niepłodność. Podczas gdy lekarze zdawali sobie sprawę z negatywnego wpływu otyłości na płodność kobiety, ostatnio odkrywają, że waga partnera może również powodować problemy z poczęciem. Aktualnie otyłość u mężczyzn w wieku rozrodczym wzrosła prawie trzykrotnie w ciągu ostatnich 30 lat i zbiega się ze wzrostem niepłodności męskiej na całym świecie. Jest to globalny problem zdrowotny, który osiąga rozmiary epidemii: 1,6 miliarda osób dorosłych sklasyfikowano jako osoby z nadwagą, a dodatkowe 400 milionów osób dorosłych jest otyłych.

Wiadomo, że otyłość u kobiet przyczynia się do braku owulacji, zmniejszenia wskaźnika poczęcia i zwiększonego ryzyka poronień i powikłań prenatalnych. Ponadto utrata masy ciała u kobiet bez jajeczkowania przywraca płodność i zwiększa prawdopodobieństwo owulacji i poczęcia. Wykazano również, że otyłość męska obniża liczbę plemników, powoduje znaczną nierównowagę hormonalną, podnosi temperaturę tkanek otaczających mosznę i zmniejsza ogólny popęd płciowy mężczyzny. Otyli mężczyźni wytwarzają nasienie, które ma pofragmentowane DNA – innymi słowy, jakość nasienia jest znacznie upośledzona i może zarówno zmniejszyć płodność, jak i zwiększyć ryzyko utraty ciąż.

Otyłość męska a parametry nasienia

Istnieje kilka badań, w których oceniano wpływ męskiej otyłości na parametry nasienia wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), a mianowicie koncentrację plemników, ruchliwość i ich morfologię. Istnieją pewne dowody na to, że otyłość męska zmniejsza koncentrację plemników.

Jednakże istnieje wiele sprzecznych doniesień dotyczących ruchliwości plemników (7/19 badań pokazuje zmniejszoną ruchliwość) i morfologii (7/16 badań pokazuje zmniejszoną prawidłową formę) i obecnie nie jest jasne, czy otyłość męska ma wpływ na te parametry.

Z powodu tych trudności w interpretacji danych z badań na ludziach, przeprowadzono badania na zwierzętach i stworzono modele gryzoni męskiej otyłości w celu oceny wpływu męskiej otyłości na funkcję nasienia, jednak należy zdawać sobie sprawę z różnic między gatunkami. Badania te wykazały, że stosowanie diety bogatej w tłuszcze do indukowania otyłości zmniejszyło ruchliwość plemników i spowodowało spadek odsetka plemników o prawidłowej morfologii.

Badania wykazały, iż otyli mężczyźni byli bardziej narażeni na oligozoospermię (czyli obniżoną liczbę plemników w nasieniu) lub azoospermię (czyli całkowity brak plemników w nasieniu) w porównaniu do mężczyzn w prawidłowym przedziale wagowym. Udowodniono, że wraz ze wzrostem BMI i obwodu talii zaobserwowano zmniejszenie objętości ejakulatu oraz koncentracji plemników u mężczyzn z nadwagą i otyłych cierpiących z powodu niepłodności.

Wpływ otyłości męskiej na integralność DNA plemników i stres oksydacyjny

Podczas gdy tradycyjne parametry WHO plemników (stężenie i ruchliwość plemników) są ważnymi miernikami męskiej płodności, staje się coraz bardziej oczywiste, że struktura molekularna i ich zawartość jest równie ważna dla zdolności plemników do generowania zdrowej ciąży. Integralność DNA plemników jest ważna dla pomyślnego zapłodnienia i prawidłowego rozwoju zarodka, o czym świadczy to, że plemniki o słabej integralności DNA są ujemnie skorelowane z udanymi ciążami.

Ponadto stres oksydacyjny plemników koreluje ze zmniejszoną ruchliwością plemników, zwiększonym uszkodzeniem DNA plemników, zmniejszoną reakcją akrosomową i niższymi wskaźnikami implantacji zarodków po IVF.

Wpływ otyłości męskiej na zmienione profile hormonów

Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej często zmniejszają wysiłek fizyczny i dlatego u tych osób wyraźnie widać spadek produkcji testosteronu. Kilka badań dokumentuje, że podwyższony BMI u mężczyzn jest związany ze zmniejszonym stężeniem SHBG w osoczu, a zatem testosteronem i jednocześnie zwiększonym stężeniem estrogenu w osoczu. Zmniejszony testosteron i zwiększone stężenie estrogenu od dawna są powiązane z niską płodnością i zmniejszoną liczbą plemników poprzez zakłócenie pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego osi podwzgórze-przysadka-gonada.

Otyli mężczyźni również cierpią na wyższy niż normalny poziom estrogenu, ponieważ tkanka tłuszczowa przekształca hormony męskie, takie jak testosteron, w hormon żeński estrogen. Te podwyższone poziomy estrogenu u mężczyzn mają tendencję do tłumienia płodności, ponieważ zapobiegają syntezie testosteronu i pochodnych (hormonów niezbędnych do rozwoju i utrzymania normalnej męskiej funkcji rozrodczej).

Leptyna jest białkiem wytwarzanym przez tkankę tłuszczową, która odgrywa ważną rolę w kontrolowaniu przyjmowania pokarmu i wydatkowania energii, a także regulacji funkcji rozrodczych. Kiedy nadmiar tkanki tłuszczowej, a tym samym poziomy leptyny są wysokie, mózg działa w celu zmniejszenia przyjmowania pokarmu i zwiększenia wydatku energetycznego. Nadmiar leptyny zmniejsza funkcję komórek Leydiga (obniżenie poziomu testosteronu wewnątrz jąder) i ma bezpośredni negatywny wpływ na nasienie. Leptyna odgrywa zatem ważną rolę w związku między otyłością a płodnością.

Ponadto zespół metaboliczny, który może powstać w wyniku otyłości, jest również związany z objawami zaburzeń erekcji, a tym samym pogłębia negatywne skutki otyłości na płodność. Prawie 80% mężczyzn z cukrzycą typu 2 jest również otyłych, u nich insulinooporność może hamować prawidłowy rozwój plemników i powodować zmiany DNA plemników, prowadząc do zmniejszenia płodności. Te negatywne zmiany DNA powodują niższy wskaźnik ciąż, wyższe ryzyko poronienia i mogą prowadzić do poważnych wad wrodzonych.

Inrakcja tkanki tłuszczowej z temperaturą jąder

Jednym z efektów ubocznych otyłości, który może potencjalnie przyczynić się do zmiany produkcji i parametrów nasienia, jest podwyższone ciepło gonadalne, wynikające ze zwiększonej ilości tkanki tłuszczowej moszny. Proces spermatogenezy jest bardzo wrażliwy na ciepło, a optymalna temperatura dla mężczyzny wynosi 34–35 ° C. Zwiększenie temperatury jąder wiąże się ze zmniejszoną ruchliwością plemników, zwiększonym uszkodzeniem DNA plemników i zwiększonym stresem oksydacyjnym plemników. Zmiany temperatury jąder mogą występować poprzez szereg mechanizmów, takich jak zaburzenia fizyczne ( np. żylaki), zwiększona ilość tkanki tłuszczowej moszna lub zaburzenia środowiskowe ( tj. długa jazda rowerem) i są związane ze zmniejszoną funkcją nasienia i niską płodnością. Warto zauważyć, że zwiększone uszkodzenie DNA plemników i stres oksydacyjny są częste u pacjentów cierpiących z powodu otyłości, a pojedyncze badanie, w którym oceniono chirurgiczne usunięcie tłuszczu mosznowego, wykazało poprawę parametrów nasienia.

Wpływ diety na płodność

Dieta i odżywianie odgrywają ważną rolę w jakości nasienia. Niedawny wyczerpujący, systematyczny przegląd badań obserwacyjnych wykazał, że przyjęcie zdrowej, zbilansowanej diety może poprawić jakość nasienia i wskaźnik zapłodnienia wśród mężczyzn. Na przykład stwierdzono, iż dieta śródziemnomorska, która jest wzbogacona kwasami tłuszczowymi omega-3, przeciwutleniaczami i witaminami oraz niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych typu trans, ma odwrotną korelację w powiązaniu z niskimi parametrami jakości nasienia. Zatem stosowanie diety śródziemnomorskiej może pomóc w poprawie jakości nasienia.

W innym badaniu zdefiniowano typową dietę w stylu „zachodnim” jako dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, rafinowane zboża i napoje wysokoenergetyczne, podczas gdy bardziej „zrównoważona” dieta składała się głównie z białego mięsa, owoców, warzyw i całych ziaren. Zdrowsza dieta „zrównoważona” była pozytywnie związana z postępową ruchliwością plemników, ale nie z koncentracją i morfologią plemników. W rzeczywistości zdrowa dieta poprawia co najmniej jeden parametr jakości nasienia. Na początek praktyka zastępowania przetworzonych czerwonych mięs rybami może mieć pozytywny wpływ na poprawę parametrów nasienia.

Warzywa i owoce, ryby i drób, płatki zbożowe i niskotłuszczowe produkty mleczne były jednymi z produktów pozytywnie kojarzonych z jakością nasienia. Jednak diety składające się z przetworzonego mięsa, pełnotłustych produktów mlecznych, alkoholu, kawy i napojów słodzonych cukrem wiązały się ze słabą jakością nasienia i niższymi wskaźnikami płodności.

Warto więc drodzy Panowie zatroszczyć się o prawidłową dietę, która nie tylko poprawia jakość nasienia, ale także dobrze wpływa na kondycję i samopoczucie.

ESTERA KŁOSOWICZ

Dowiedz się więcej czytając nasze artykuły

Ruchliwość plemników – dlaczego jest tak ważna? Co na nią wpływa?

28/08/2024
Ruchliwość plemników ma kluczowe znaczenie podczas starań o dziecko Ruchliwość plemników odnosi się do ich zdolności do aktywnego poruszania się, co jest niezbędne, aby mogły pokonać dystans od szyjki macicy do jajowodów, gdzie dochodzi do zapłodnienia. Plemniki powinny poruszać się w sposób progresywny, czyli kierunkowo, aby efektywnie przemieszczać się w stronę komórki jajowej. To właśnie […]
Zarządzaj plikami cookies