Wiedza

Jak poprawić jakość komórek jajowych? Porady dietetyczne

Zdrowe komórki jajowe w jajnikach kobiety decydują o regularności jej cyklu miesiączkowego, przyszłej płodności i zdolności do poczęcia. Ale czy kobieta może mieć wpływ na stan swoich komórek jajowych? Istnieje wiele różnych czynników, które wpływają na jakość i potencjał kobiecych komórek jajowych, takich jak dieta i odżywianie, ilość stresu i odpoczynku w życiu codziennym, styl życia społecznego, czynniki środowiskowe, hormony i krążenie w organizmie.   

Po przeanalizowaniu tych czynników w swoim życiu, można zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, stosując proste zmiany stylu życia, zaplanowane odżywianie i zdrową dietę, co pomoże poprawić jakość komórek jajowych.

 

Naturalne produkty diety, które poprawiają jakość oocytów i zwiększają szansę na ciążę.

 
  • Nasiona słonecznika - prażone, niesolone ziarna słonecznika są bogate w witaminę E, niezbędny składnik odżywczy, a także są źródłem kwasu foliowego i selenu, oraz kwasów tłuszczowych omega-6 i zawierają niewielkie ilości kwasów omega-3.
  • Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze i grejpfruty, to jedne z najlepszych źródeł witaminy C. Grejpfruty i pomarańcze zawierają poliaminę putrescynę, która wg niektórych badań na zwierzętach poprawia jakość oocytów, a także nasienia.
  • Wątróbka jest jednym z najbardziej odżywczych pokarmów na świecie. Jest naładowana witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, w tym witaminą A, która jest trudna do uzyskania w innej diecie. Poza tym zawiera wysoce przyswajalne żelazo, które pomaga zapobiegać poronieniom i anemii matczynej, oraz witaminę B12, która jest niezbędna do prawidłowego tworzenia czerwonych krwinek i DNA. Wątroba jest również bogatym źródłem choliny, kwasów tłuszczowych omega-3 i kwasu foliowego.
  • Fasola i soczewica są doskonałym źródłem błonnika i kwasu foliowego, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania zdrowej równowagi hormonalnej. Soczewica zawiera również wysoki poziom poliaminy spermidyny, która może pomóc plemnikom w zapłodnieniu komórki jajowej. Soczewica i fasola są również bogate w białko, co może pomóc w prawidłowej owulacji. Badania pokazują, że gdy 5% spożywanych kalorii pochodzi z białka roślinnego, a nie zwierzęcego – w szczególności z kurczaka i czerwonego mięsa – ryzyko niepłodności z powodu braku jajeczkowania spada o ponad 50%.
  • Szparagi są bogate w składniki odżywcze, niskokaloryczne i sycące. W porcji 1 szklanki otrzymasz pełną dzienną wartość witaminy K, 60% dziennej wartości kwasu foliowego i ponad 20% innych niezbędnych składników odżywczych, takich jak witamina A, witamina C i witamina B.
  • Żółtka jaj dostarczają prawie wszystkie zawarte w jajku składniki takie jak: żelazo, wapń, cynk, witaminę B6, kwas foliowy i witaminę B12. Zawierają również 100% witaminy A zawartej w jajach. Są również niezwykle bogate w zwiększające płodność kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i witaminę K2. Kolejny dobry powód, aby jeść jajka: są niedrogim źródłem chudego białka, które, jak stwierdzono, jest dobre dla płodności zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. Jajka zawierają również cholinę, co może zmniejszyć ryzyko niektórych wad wrodzonych.
  • Ananas - istnieje bardzo powszechne przekonanie, że jedzenie ananasa przez pięć dni po owulacji lub transferze zarodka (podczas zapłodnienia in vitro) pomoże w implantacji. Nie ma wystarczającej wiedzy naukowej, aby poprzeć tę praktykę. Jednak istnieją inne powody, aby cieszyć się ananasem, podczas starań o ciążę. Przede wszystkim ananas jest doskonałym źródłem witaminy C. Porcja na 1 filiżankę zapewni 46% zalecanej dziennej wartości. Ponadto ananasy zawierają również bromelainę, naturalny enzym o działaniu przeciwzapalnym i przeciwzakrzepowym (rozrzedzającym krew). Produkty o działaniu prozapalnym mogą zaburzać płodność, a przewlekłe stany zapalne mogą prowadzić do zaburzeń owulacji. Bromelaina zmobilizuje układ odpornościowy do neutralizacji  stanu zapalnego.
  • Łosoś bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i omega-3, które, jak wykazano, mają korzystny wpływ na płodność u mężczyzn i kobiet. Jest także doskonałym źródłem selenu i witaminy D. Selen jest niezbędny dla prawidłowej budowy i funkcji plemników a niski poziom witaminy D wydaje się być związany ze obniżoną płodnością u mężczyzn i kobiet. W rzeczywistości łosoś jest jednym z najlepszych pokarmów, w których można uzyskać zalecaną dzienną dawkę witaminy D. Ważne: Należy jednak uważać na poziom rtęci w rybach, dlatego szczególnie podczas starań o ciążę zainwestuj w dzikiego łososia zamiast w hodowlanego, aby uniknąć skażenia rtęcią, antybiotykami i toksycznymi barwnikami spożywczymi.
  • Cynamon może pomóc w poprawie regularności cykli miesiączkowych zwłaszcza u kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS), który jest częstą przyczyną niepłodności u kobiet. W jednym badaniu u pacjentek z PCOS uzyskano prawie dwukrotnie większą liczbę miesiączek podczas codziennego przyjmowania suplementu cynamonowego w porównaniu do kobiet otrzymujących placebo. A więcej regularnych cykli owulacyjnych oznacza większe szanse poczęcia.

Lek. Estera Kłosowicz, specjalista ginekologii i położnictwa, dietetyk

  • Pracuje w Oddziale Klinicznym Kliniki Endokrynologii Ginekologicznej Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.
  • W Centrum Leczenia Niepłodności PARENS zajmuje się diagnostyką i leczeniem niepłodności.
  • Cechuje ją wyjątkowa dbałość i rzetelność przy wystawianiu diagnozy lekarskiej, w tym kompleksowe podejście do problemów medycznych.
   

Dowiedz się więcej czytając nasze artykuły

In vitro – zastrzyki podskórne w brzuch to ważny element stymulacji hormonalnej

07/02/2024
Pojawia się jednak jeszcze wiele różnorodnych obaw, dotyczących samej stymulacji  hormonalnej oraz tego, dlaczego ważnym elementem procedury in vitro są zastrzyki podskórne w brzuch. Dla wielu pacjentek konieczność samodzielnego wykonania zastrzyku jest niepokojąca. Na szczęście szybko okazuje się, że takie obawy są zupełnie nieuzasadnione!  Dlaczego w trakcie przygotowań do in vitro wykonuje się zastrzyki? Pierwszy […]
Zarządzaj plikami cookies